Icon

Какво трябва да се знае за лентите


abc tape

Лентата tesa – основни положения

Това е много важен въпрос, който често се задава от родителите. Всяка задача може да се осъществи без неприятната миризма на органични разтворители. За използване в офиса и у дома ние използваме дисперсионни лепила. Това означава, че след като водният разтворител се изпари, в лепилната маса не остават никакви органични разтворители.

Самозалепващи ленти като tesafilm® и tesapack® съдържат ли киселини?

Самозалепващите ленти не съдържат никакви киселини, които могат да разрушат хартия. Търсенето на несъдържащи киселини хартия и самозалепващи ленти се базира на лошия опит с първите индустриално произвеждани хартии. Химикалите, използвани в производството на хартия, са образували сярна киселина след известен период от време. Сярната киселина прави хартията крехка и не може да се използва за производството на книги.

Самозалепващите ленти съдържат ли азбест, формалдехид или тежки метали?

Можете да сте сигурни, че самозалепващите ленти на tesa за приложения в офиса и дома не съдържат нито азбести, нито формалдехид, нито тежки метали.

Как да отстраните остатъците от лепило?

Ако на повърхността има остатъци от лепило, или ако самозалепващата лента не може напълно да се отстрани, можете да пробвате следните методи:

 1. Покрийте лентата или остатъка с кърпа, накисната в разтворител (спирт или бензин), за минимум една минута. Първо пробвайте само върху малка част от повърхността, която смятате да третирате, за да се уверите, че тя може да издържи на разтворителя.
 2. След това остатъка може да бъде почистен с кърпата. Остатъкът от лентата може да се отстрани като се пробват методите в „Как да отстраните самозалепваща лента след дълъг период от време или от трудни повърхности?” (но без да се третират със сешоар!).
 3. Други материали, които могат да се използват за третиране, освен спирт и бензин: обикновен разтворител, използван за отстраняване на боя от ръце или за почистване на четка за боядисване.

Как да откриете началото на лентата?

Понякога е трудно да откриете началото на лентата и отлепянето й също може да се окаже трудно, ако лентата се къса.

 1. Най-добрият начин да избегнете това е да използвате диспенсер.
 2. При разхлабени ролки без диспенсери винаги можете да прегънете началото след употреба. Това помага за лесното откриване и отлепяне на началото на лентата.

Защо самозалепващата лента понякога не лепи достатъчно силно?

В някои случаи, самозалепващите ленти на tesa® не залепват така добре, както по принцип залепват на хартия, стъкло и повърхности на мебели. Повечето от тези случаи са свързани със залепване на PE торбички или опаковачна хартия с восъчно покритие. За такива цели можете да получите по-добри резултати ако използвате лента, на основата на каучук.

Важна роля играе и чистотата на повърхността. Като цяло, мястото където ще се постави лентата трябва да бъде сухо и почистено от прах, мазнина, влага и всякаква други нечистотии – силициевите частици, восъкът и мръсотията правят залепването по-малко надеждно.

При каква температура трябва да се използват самозалепващите ленти?

Температурата, при която трябва да се използват самозалепващите ленти, варира между +5° C (40° F) и +40° C (105° F). Ролките, които са твърде студени или твърде топли, първо трябва да се оставят на стайна температура. За да сте сигурни, че лентата може да се отстрани от повърхността без остатъци, лентата трябва да се отстрани като се издърпва само от единия край. Ако лентата се отстрани при температура по-ниска от +5° C (40° F), материалът, на който лепилото е нанесен (като например прозрачната лента), става крехък. По време на отстраняването, лентата може да се скъса и да остане лепило.

6 съвета за отлични резултати:

 • Винаги отстранявайте хартиените ленти като ги издърпвате от края на боядисаната част.
 • Отстранявайте хартиените ленти само след като боята е леко изсъхнала, но преди да е напълно изсъхнала.
 • Винаги отстранявайте лентата като издърпвате при ъгъл от 45 градуса.
 • Никога не излагайте ленти от естествен каучук на директно UV влияние.
 • Самозалепващите ленти трябва да се съхраняват на хладно и сухо място и далеч от директна слънчева светлина.
 • Самозалепващите ленти на основата на естествен каучук не трябва да стоят на температура над +50° C (120° F), за дълго време.

Как да отстраните самозалепваща лента след дълъг период от време или от трудни повърхности?

Понякога отстраняването на самозалепващи ленти е трудно. Това включва: отстраняване от някои повърхности като гладки ламинирани мебели, PVC, външен прозорец след дълъг период от време и най-вече при директна слънчева светлина.

Ето как действат професионалистите:

 1. Повдигнете с нокът единия ъгъл на лентата. При по-трудни случаи, използвайте джобно ножче, ножче за бръснене, пинсета или шпатула. Ако затоплите лентата със сешоар, ще бъде още по-лесно.
 2. Първо издърпайте ъгълът на лентата диагонално докато тази част се разтегли по цялата дължина на лентата.
 3. След това издърпайте лентата бавно и равномерно, за да я отстраните изцяло.


Ако все още има остатък от лепило или лентата се скъса, можете да продължите като следвате описаното в „Как да отстраните остатъците от лепило?”

Какво се прави в случай, че старите самозалепващи ленти или местата, където са били поставени, са потъмняли след много години?

Ако скъсана страница на книга или друг вид хартиен документ преди години е била залепена със самозалепваща лента, лентата, която тогава е била прозрачна, сега може да е потъмняла. Въпреки че понякога е възможно да се отстрани лентата, най-вероятно на хартията ще остане кафяво петно, което няма да може да се премахне – освен ако не знаете някой трик.

Причината за потъмняването е каучукът, който е бил използван за повечето самозалепващи ленти. Това лепило се разрушава през годините поради ефекта, който се получава от въздействието на кислород във въздуха. С tesafilm® този проблем е бил решен преди 40 години. Но все още има шанс да спасите хартията, която е била залепена преди този период или където по-нискокачествени самозалепващи ленти са използвани.

 1. Тези потъмнявания и остатъци от лепило за съжаление са доста трудни за отстраняване от хартия. Ако книгата е стара или ценна за Вас, трябва да оставите това на професионален реставратор. Музеите, дилърите на антики, библиотеките могат да Ви насочат към съответните професионалисти.
 2. За хартии, които не са толкова ценни, част от лепилото може да се разтвори като се използва кърпа, напоена с бензин или друг разтворител.
 3. Би трябвало да знаете, че самозалепващите ленти, които се произвеждат днес от tesa издържат дълго време и не потъмняват.