История на компанията tesa


Company History

История

tesafilm® се създава в резултат на провал при производството на друг продукт. Когато фармацевтът Д-р Оскар Тропловиц поема лабораторията на своя колега Байерсдорф в края на 19-ти век, Тропловиц е работил върху създаването на самозалепваща превръзка, която е трябвало едновременно да залепва здраво и да е нежна към кожата.

Резултатът от неговото откритие е бил адхезив, който залепва отлично, но наранява кожата и по тази причина – неподходящ за наранявания. Тропловиц всъщност дублирал продукта “Citoplast” и го направил първата техническа самозалепваща лента на немския пазар – за ремонтиране на повредени гуми на велосипед.

Лентата е предшественик на каучуковата лента на Байерсдорф, която по-късно е преименована на tesafilm®.
Името tesa®
Името tesa® се свързва със секретарката Елза Тесмер, която е работил в Байерсдорф в Хамбург от Април 1903 до края на Октомври 1908, първо като чиновник и след това като офис мениджър. Тя измислила името от първите две букви на фамилното й име и последните две букви от първото й име. За дълъг период от време, единственият източник на произхода на името е било едно писмо, написано от Тесмер до компанията Байерсдорф през 1960г. По-късно се появило и Нови данни от нейната история.